-->

20110102

Hidden Room







This project involves designing a group of five rooms, one of which seems to be hidden from the other four. The program requires providing a means of access to the hidden room while controlling the degree to which the room becomes vulnerable to disclosure.

The design is one of geometrical transformation. The visitor expects to end up in the smallest room by the central garden at the end of the progression, but a slip at the end conveys him/her to another room which is removed from the garden and he/she is ejected into the landscape forecourt with no way to enter the garden. The smallest room by the garden then becomes the ‘hidden’ room of the progression. The smallest room also forms a unit in the landscape pattern of the forecourt (which can be read as the largest ‘room’ in the progression when seen from a higher level.)

A door in the first and largest ‘true’ room opens to a ramp in the direction opposite of the progression, and leads the audience through a short-circuit route back to the end (or beginning) – the smallest room – through the central garden. The garden then becomes the representation of the moment in time where the shift in the progression occurs.

View from forecourt
View from forecourt showing sloping lower ground
Roof plan

Level +0 Plan
Level -10 plan
Section
Physical model (museum board)
Physical model (museum board)





Harvard University Graduate School of Design
Master in Architecture
Fall 2011 / Cameron Wu Studio