Brookline Athletic Center

The site, located in Brookline Village, Cambridge, MA, borders two major streets that are skewed to each other in plan and located on different levels in section. A bank building with a roof oculus sits adjacent to the site.

The design concept is one of balance – three side ‘columns’ are in tension, in fact cables, preventing the hovering volume from falling over the bank building.

The facade openings are laid out on a 1′ by 1′ grid, decreasing in size gradually as they approach the structure behind.

View from Washington Street
Basketball court
Spectator gallery
Fourth floor
Fifth floor
View from Boylston Street
Bird's eye view
Physical model
Physical model
Physical model
Basement plan
First floor plan
Second floor plan
Third floor plan
Fourth floor plan
Fifth floor plan
Roof plan
Front elevation
Facade patterns

Harvard University Graduate School of Design
Master in Architecture
Spring 2012 / John Hong Studio